vpn falas guida e plote ne shqip
Guida Tutorial

VPN Falas: artikulli i pare teknik ne Shqip..

Gjithnjë e më shpesh flitet për shërbimet VPN në internet dhe gjithnjë e më shpesh përdoruesit që dëshirojnë të mbrojnë privatësinë e tyre në internet zgjedhin këtë mjet. A është një modë që kalon apo a janë VPN këtu për të qëndruar? Ne gjithashtu kërkuam vetë, ndërsa do përpiqemi t’ju shpjegojmë në mënyrë të thjeshtë dhe të kuptueshme se çka janë dhe se si mund ti përdorni për të mirën tuaj. Dhe pyetja kryesore që gjithnjë na bëni nëpër mesazhe: a ka VPN falas apo janë të gjitha me pagesë?

 

Kush janë anët pozitive dhe ato negative? A mund të përdoren për baste live? Po për Netflix? Po per website te bllokuara? Më poshtë do ju shpjegojmë gjithcka. Mund të provoni duke klikuar tek imazhi i mëposhtëm dhe do shikoni sesi NUK do jetë e mundur që të ju hapet faqja nese jeni duke naviguar nga Shqipëria.

 

baner-lojra-fati1

 

VPN Falas
Në fund të këtij artikulli do mundeni të futeni tek çdo website që dëshironi

VPN: si funksionojnë ato?

Emri është shkurtesa e Virtual Private Network. Është një rrjet privat dhe logjik, i krijuar ndërmjet subjekteve nëpërmjet një rrjeti publik.

Një shembull tipik i një rrjeti privat është ai i një rrjeti Wired që shpesh është i pranishëm brenda kompanive dhe institucioneve.

Ky rrjet është një rrjet fizik lokal ku të gjithë komponentët e rrjetit janë të afërt dhe fizikisht të lidhur me njëri-tjetrin.

Një rrjet privat virtual (VPN) është diçka shumë e ngjashme ku, megjithatë, komponentët e rrjetit janë fizikisht të largëta nga njëri-tjetri (nganjëherë edhe kontinentë) dhe komunikojnë me njëri-tjetrin nëpërmjet një protokolli të përbashkët (të koduar) përmes rrjetit publik (Internet).

vpn falas guida e plote ne shqip foto 1

VPN-të përdoren gjerësisht në nivel të korporatave, sepse u lejojnë punonjësve mundësinë e largimit të të dhënave në serverët e kompanisë dhe atyre në rrjetin e brendshëm.

Po personat private perse e perdorin?
Individët privatë përdorin VPN-të për të shfletuar në mënyrë anonime dhe më të sigurt website të ndryshme interneti.

Natyrisht, VPN-të gjithashtu kanë përdorime më fisnike! Të tilla si të mbeten anonime gjatë futjes së të dhënave personale (emrat, mbiemrat, numri i kartave të kreditit dhe të ngjashme). Duke përdorur këto shërbime mund të shmanget mundësia e hack-imit (vjedhja e të dhënave personale).

VPN - Torrent dhe Live Streaming
Është gjithashtu shumë e rekomandueshme që të përdoret një VPN kur përdoren shërbimet e legalitetit të dyshimtë dhe për këtë arsye në rrezik të lartë per hack, siç janë faqet e torrenteve apo faqet online te ndeshjeve te futbollit.

VPN – anët pozitive

 • Siguria (private)
  Ne shpesh shfletojmë dhe shpërndajmë të dhënat tona nëpër rrjet, një VPN duhet të kriptojë plotësisht trafikun e rrjetit tuaj përpara se të transmetojë atë sigurt në Internet. Kjo është arsyeja pse kompanitë shpesh përdorin VPN-të për t’i lejuar punonjësit e tyre të kenë qasje në të dhënat e kompanisë.Me një VPN, dy njerëz mund të lidhen dhe të komunikojnë në distancë sikur të ishin në të njëjtën ndërtesë.
 • Shmangni bllokimet dhe kufizimet rajonale
  Kjo është arsyeja pse VPN-të përdoren më shpesh. Meqenëse VPN-të e drejtojnë trafikun tuaj përmes një rrjeti, padyshim që do të duket se të gjithë komponentët e rrjetit privat janë të lidhur në Internet nga i njëjti vend, i cili zakonisht do të jetë shumë i ndryshëm nga vendndodhja juaj.
 • Shkarko në mënyrë anonime
  Torrents janë bërë një nga mjetet më të preferuara të përdoruesve për shkëmbimin e skedarëve. Jo të gjitha torrents janë pirate, por për fat të keq shumë përdorues e përdorin këtë mjet në mënyrë të pahijshme. Për shembull, Canonical ofron versionin zyrtar të Ubuntu-it edhe nëpërmjet torrent-it. Disa ISP (Ofruesit e shërbimeve të internetit të njohur ndryshe si Ofrues)  mund të përdoren gjithashtu ligjërisht pa ndikuar në të drejtat e askujt, duke filtruar trafikun dhe duke kufizuar shërbimin tek ata që i përdorin ato.

 

 • Lehtësia e shkëmbimit të skedarëve në mes të kompjuterëve në rrjet
  Duke qenë e ngjashme me një arkitekturë të rrjetit lokal, një VPN sillet në të njëjtën mënyrë. Prandaj çdo klient i lidhur ka qasje në të dhënat e rrjetit lokal sikur të ishte në të njëjtën ndërtesë. Kjo është shumë e rëndësishme për kompanitë, veçanërisht për shumëkombëshet, të cilat në këtë mënyrë mund të sigurojnë qasje të sigurt në të dhëna të ndjeshme për punonjësit e largët.

VPN – anët negative

 • Shpejtësia
  Ne të gjithë e vlerësojmë VPN-të sepse e kodifikon të gjithë trafikun tonë por kjo është gjithashtu dobësia e tyre. Një nivel më i lartë i kodimit në përgjithësi nënkupton një përdorim më të madh të burimeve hardware dhe për këtë arsye zakonisht kohët më të gjata të pritjes për dërgimin dhe marrjen e informacionit. E gjithë kjo ngadalëson në mënyrë të pashmangshme lidhjen, aq shumë saqë shumica e VPN-ve janë mjaft të ngadalta.
 • Kompleksiteti i rrjetit
  Sa më shumë shërbimi VPN është serioz aq më shumë rrjeti në të cilin bazohet është kompleks. Kjo zakonisht bëhet me qëllim të sigurimit të një rrjeti më të fuqishëm dhe më rezistent ndaj sulmeve. Për fat të keq, megjithatë, kompleksiteti më i madh nuk është gjithmonë një avantazh, pasi i bën të gjitha nyjet edhe më pak transparente.

Si te zgjidhni një VPN?

Duke marrë parasysh anët pozitive dhe ato negative që ju kemi treguar, ka disa informacione të tjera që duhet të dini para se të zgjidhni shërbimin që me të vërtetë bën për ju.

Informacioni i mbledhur nga shërbimet

Kjo është një nga pikat më kritike të kësaj teme, natyrisht aktivitetet tuaja do të lënë gjurmë në serverat e shërbimit që keni zgjedhur, kur bëhet fjalë vetëm për gjurmët. Shpesh është shërbimi VPN që spiunon ju që t’i rishitni të dhënat tuaja palëve të treta (zakonisht profilizimi zakonisht).

IP origjinale
Për shembull, shumica e VPN-ve të lirë për fat të keq identifikojnë përdoruesit e tyre përmes adresës së tyre origjinale IP (e cila mbetet e ruajtur në serverët e tyre).

Ju e kuptoni mirë se kjo është një cenueshmëri serioze për sigurinë tuaj, meqë IP-ja juaj mund të gjurmohet prapa deri tek identiteti juaj.

Serverat në dispozicion dhe vendndodhjen e tyre

Një numër i madh i serverëve zakonisht rrisin gjasat që shërbimi t’i ofrojë dikujt afër vendndodhjes suaj. Një server pranë vendndodhjes suaj, ndoshta në vendin tonë, do të na lejojë të kemi shpejtësi më të larta lidhjeje dhe më pak latente. Një numër i madh i serverëve gjithashtu ofrojnë më shumë mundësi për të anashkaluar blloqet rajonale dhe filtrat.

Protokollet e sigurisë

Ekzistojnë disa protokolle që këto shërbime përdorin për të koduar trafikun e shkëmbyer, ato janë të importuara, sepse nëse serverët nuk mbajnë regjistra, sulmi për të gjetur se çfarë po bën në rrjet mund të sjellë vetëm lidhjen mes jush dhe serverit të shërbimit. Protokollet më të përdorura janë: PPTP, Open VPN, IKEv2 dhe SSTP.

Siguria nuk ë shtë kurrë tepër
Nëse jeni përdorues me nevoja të veçanta të sigurisë, ne ju këshillojmë që të zgjidhni shërbimet që ofrojnë një lidhje VPN të hapur dhe ndoshta edhe të dyfishoni encryption të të dhënave me 256bit.

Sa kushton nje lidhje VPN? A ka VPN falas?

Si cdo gje ne internet edhe VPN mund te gjendet si me pagese por edhe falas. Më poshtë është lista e TOP 5 VPN falas që mund të gjeni për momentin në Internet. Programet që gjenerojnë VPN-të në përgjithësi pothuajse të gjitha kanë një konfigurim të thjeshtë! Thjesht shkarkoni programin, fillo dhe zgjidhni llojin e lidhjes që preferoni.

Siç u përmend më parë, disa programe janë më të plota se të tjerët dhe ofrojnë mundësinë për të vendosur se cili vend është pronar i adresës suaj IP. Të tjerët janë me të vërtetë të thjeshtë dhe nuk do të bëjnë asgjë, por fshehin adresën tuaj të Internet Protocol (IP address). Mos të zgjatemi akoma, por të shkojmë direkt tek klasifikimi i TOP 5 VPN falas.

1. OperaVPN - VPN falas
Sigurisht një nga VPN falas më të mirë është OperaVPN! Kjo lidhje garanton mbulim të plotë pa asnjë kufizim. Ndryshe nga shume softuer te tjerë, kjo VPN nuk ka kufizime të trafikut. E vetmja e metë është ajo e mos lejimit të shkarkimit të skedarëve torrent.

Një humbje e lehtë e shpejtësisë është normale kur përdorni një lidhje VPN, por me OperaVPN kjo bezdi do të sillet në minimum! Shkarkimi i softuerit është me të vërtetë i thjeshtë. Sigurisht që do të kërkohet një regjistrim (i cili do të kërkojë emailin tuaj), por për shërbimin e ofruar, për të cilin theksojme është tërësisht falas, na duket një kompromis i vogël.

2. ProtonVPN - VPN falas

ProtonVPN sigurisht që është një zgjedhje e mirë nëse jeni duke kërkuar për një VPN të qëndrueshme, të lehtë për t’u përdorur dhe mbi të gjitha që nuk kërkon login! Ndër vendet e tjera në dispozicion, mundësia e lundrimit në vendet e huaja të paarritshme me një adresë IP shqiptare ose evropiane është e shkëlqyeshme. Ndër këto gjejmë: Holandë, Japoni, SHBA dhe Zvicër.

Gjithashtu në këtë rast nuk ka kufizim të bandwidth dhe ju mund të shfletoj pa probleme në një mënyrë krejtësisht të lirë. Vetëm të lidheni me faqen në fjalë, shkarkoni skedarin .exe dhe shfletoni në paqe totale të mendjes.

I vetmi gabim i këtij versioni të lirë është lidhja e ngadalshme që është më e ngadalshme sesa broadbandja klasike. Problemi që dukshëm zhduket me versionin Pro (për një tarifë). Sidoqoftë, mbetet një zgjedhje shumë e vlefshme falë ndërfaqes së lehtë të përdorimit të saj!

3. Windscribe - VPN falas

Windscribe është një tjetër lidhje e mirë VPN. Ky shërbim është më kompleks nëse duam, por sigurisht më i plotë! Ju mund të shfletoni në shumë vende pa probleme (si: Luksemburgu, Holanda, Norvegjia, Rumania, Zvicra, Mbretëria e Bashkuar, Shtetet e Bashkuara, Canda, Francë, Gjermani, Hong Kong).

Ju do të keni 10 GB të trafikut të të dhënave për të shfrytëzuar që mund të rritet me “tweeting” diçka rreth këtij produkti ose duke ftuar një mik që ta përdorë atë.

Përveç shërbimit klasik VPN falas, përfshihet edhe shërbimi Adblocker dhe firewall. Në pak fjalë, pavarësisht nga kufiri i konsumit, është paketa më e plotë e parë deri tani dhe padyshim mbetet një nga VPN-të më të mira në qarkullim.

4. HideMe - VPN falas

HIDEme në versionin e saj të lirë, siç mund të shihni nga foto, ofron një paketë të kufizuar në 2GB të trafikut të të dhënave. Për më tepër, ndryshe nga versioni i saj më i shtrenjtë (i cili përmban servera në 45 vende) do të duhet të kënaqesh me lidhjet nga Singapori në Kanada nëpërmjet Holandës.

Shpejtësia e lidhjes, duke folur ende për shërbime krejtësisht falas, mbetet mjaft e mirë. Sigurisht që kufizimet e vendosura janë paksa të dëmshme, por nëse ndiheni mirë, gjithmonë mund të kaloni në versionin premium që nuk kushton shumë.

5. BetterNet - VPN falas

Betternet ka anët e saj pozitive dhe negative në mënyrën e saj të të qenit i lirë. Për të qëndruar i lirë, në të vërtetë, mbështetet në sistemin e reklamave klasike që ofron përdoruesi (në këtë rast) video reklamimi i shkurtër mund të garantojë një shërbim pa kosto.

Në mbrojtjen e tij duhet të themi se nuk kërkon ndonjë lloj të regjistrimit dhe lehtë mund të përdoret pa hapa të mëtejshëm. Thjesht shkarkoni klientin dhe instaloni një herë programi do të funksionojë siç duhet!

Shpejtësia eshte OK gjithnjë duke marrë parasysh mundësinë e përdorimit të shërbimit VPN falas.

VPN falas

Tani mund ti përdorni për bastore, për Netflix ose per cdo gje tjeter. Pasi jeni keni provuar nje nga metodat e mesiperme mund të provoni duke klikuar tek imazhi i mëposhtëm dhe do shikoni sesi do jetë e mundur që të ju hapet faqja nese jeni duke naviguar nga Shqipëria.

 

baner-lojra-fati1

 

VPN falas – Ja më të mirët: renditja dhe udhëzuesi i përdorimit – Artikulli përfundon këtu

Këto ishin këshillat tona në lidhje me VPN falas këtë muaj. Natyrisht ne jemi të gatshëm të dëgjojmë këshillën tuaj dhe t’u përgjigjeni pyetjeve tuaja! Ju mund të përdorni kutinë e komenteve më poshtë ose të na shkruani në faqet e mediave tona sociale. Mos harroni të na ndiqni në Facebook dhe Instagram.

Qëndroni të sintonizuar në faqet tona për cdo informacion që si gjithmonë është i freskët dhe dinamik në gjithçka që ndodh në botën e internetit dhe më gjerë!

 

 

Albani
I diplomuar në Inxhinieri në Itali, kam si pasion teknologjinë mobile duke u fokusuar më shumë te akserorët nga më të ndryshmit. Më pëlqen të shkruaj mbi informacionet e reja të botës teknologjike dhe prandaj krijova "ose.al - Shtëpia e teknologjisë".
http://www.ose.al

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.