FaceApp aplikacioni i momentit
Editorial

FaceApp ne Shqiperi 🇦🇱 – ⚠️ Ja çfarë duhet te dini patjetër 🆘

FaceApp ne Shqiperi po perhapet me ritme eksponenciale dhe nuk besojme se nuk ka ngelur njeri pa e provuar. Por a i kemi marre parasysh te gjitha rreziqet?  Pas aplikacionit popullor që të plak në fytyrë është një kompani ruse, me servera në SHBA dhe me pak informacione se si do të përdorë të dhënat. Privatësia nuk respekton ligjin e fundit Europian GDPR.

Nga VIP-at deri tek fqinjët, duket se tundimi për të ndarë një nga selfies me “filtrin e gjyshit” është i papërmbajtshëm. Në rrjetet sociale Sfida Challenge është instaluar për disa ditë, në sajë të karakteristikave të reja Faceapp, një aplikim për të modifikuar karakteristikat e fytyrës nepermjet filtrit të plakjes. Inteligjenca artificiale modifikon tiparet e fytyrës në mënyrë të habitshme natyrore. Rreth 80 milionë njerëz kanë shkarkuar tashmë programin që nga debutimi i tij në janar 2017.

Sidoqoftë, përdorimi i Faceapp nga të dhënat dhe fotot nuk është e qartë dhe dokumentet zyrtare mbi privatësinë dhe kushtet e përdorimit, lënë shumë pikëpyetje.

FaceApp ne Shqiperi – Ku shkojne fotot

Kur ju bëni një selfie me Faceapp, ai kalon nga serverat e kompanisë, Russian Wireless Lab OOO, me qendër në Shën Petersburg. “Për të gjeneruar këto filtra, si fytyra e plakjes, ne përdorim rrjetet nervore gjeneruese, të cilat duhet të përdoren në kompjuterë të fuqishëm”, komentoi Luca Sambucci, një ekspert për ESET, një kompani kompjuterike për siguri. Shkurtimisht, fuqia informatike e një smartphone nuk mjafton.

“Nëse jeni në modalitetin e aeroplanit, aplikacioni nuk funksionon dhe ju thotë të lidheni me internetin. Kjo tregon se imazhi shkon në serverin e tyre, “vazhdon Sambucci.

FaceApp ne Shqiperi aplikacioni i momentit

Dhe në këto servera fotografitë mbesin të arkivuara pafundësisht, potencialisht përgjithmonë, sepse kompania, e themeluar dhe e drejtuar nga Yaroslav Goncharov, studimet në Universitetin e Shën Petersburgut dhe një e kaluar në Yandex (motor kërkimi rus), nuk kujdeset për të deklaruar sa kohë do t’i mbajë ato.

Të dhënat “mund të ruhen dhe përpunohen në Shtetet e Bashkuara ose në çdo vend tjetër në të cilin Faceapp, bashkëpunëtorët e tij (kompani të tjera të grupit, ed) ose ofruesit e shërbimeve kanë infrastrukturën”, lexon politikën e privatësisë.

Faceapp deklaron se është i bazuar në Shtetet e Bashkuara. Google Play i referohet një adrese në Wilmington, një qytet në Delaware (konsiderohet si një nga parajsat e taksave të SHBA), ku kompania e pasurive të paluajtshme Regus mbështet “zyra virtuale” për kompanitë e huaja që duan të vendosin këmbët në kontinentin amerikan pa pasur një tavolinë të vërtetë atje, por vetëm një kuti postare. Për kompaninë e analizës së tregut Sensor Tower, vetëm në qershor 2019 Faceapp u shkarkua 400 mijë herë dhe gjeneroi të ardhura prej 300 mijë dollarë.

FaceApp – Përkundër rregullave evropiane

Nëse serverët ishin me të vërtetë në Shtetet e Bashkuara, Faceapp duhet të jetë i kujdesshëm për të mos harroni se ai merr pjesë në Mbrojtjen e Privatësisë, që është marrëveshja midis Uashingtonit dhe Bashkimit Evropian për të mbrojtur edhe jashtë shtetit të dhënat e shtetasve evropianë sipas rregullave të GDPR në të dhënat personale. Por nuk përmendet, pra zero garanci për qytetarët evropianë që kanë ankesa për të bërë.

 

Në përgjithësi duket se nga pjesët e Shën Pjetërburgut nuk kanë vërejtur që Gdpr hyri në fuqi më 25 maj 2018. “Rregullorja ka një zbatim të veçantë: nëse supozohet se shërbimi ofrohet në territorin evropian, zbatohet” , shpjegon Ivo Tarantino, zëdhënës i Shoqatës së Konsumatorëve Altroconsumo, për Wired. Trajtimi i privatësisë së Faceapp, megjithatë, është ndalur më 20 janar 2017. “Dhe ata nuk e kanë ndryshuar atë me asnje presje”, vëren Sambucci.

Në fakt, ai shkel nenin 3 të GDPR-së, i cili, siç është rikujtuar nga avokati Giovanni Battista Gallus, një ekspert për privatësinë, “parashikon shtrirjen e rregullores edhe për ato trajtime të kryera nga një mbajtës jo i vendosur në Bashkimin europian, i cili megjithatë, ka të bëjë me furnizimin e mallrave ose shërbimeve për ata që janë të interesuar në BE, ose që monitorojnë sjelljen e tyre “.

Vrimat e informacionit

Referencat për privatësinë, atëherë, janë të pakta. “Ndër gjërat më të dukshme, nuk është e qartë se deri në çfarë mase dhe ndërmjet të cilave kompanitë i ndajnë të dhënat (duke iu referuar një grupi) dhe nuk është e qartë se ku janë ruajtur”, vëren Giovanna Boschetti, një ekspert ligjor në privatësi në studimin CBA.

Wireless Lab OOO mbledh shumë të dhëna. Ai jo vetëm që përdor fotografitë e përdoruesit që kanë shkarkuar aplikacionin, por edhe skedarët multimedia të Whatsapp-it, me rrezikun e mundshëm të ruajtjes së fotografive dhe informacionit edhe të njerëzve që nuk e kanë aplikacionin.

Pastaj mbledh të dhëna në faqet e internetit të vizituara, fut rreze të internetit (imazhe të vogla zakonisht prej 1 piksele me 1, për të monitoruar sjelljen e një personi që shfleton internetin), skedarët e regjistrit, të dhënat në pajisjen nga e cila është e lidhur. Dhe nuk ka asnjë mënyrë për të refuzuar këto trajtime, sepse kur shkarkoni aplikacionin ose hyni, nuk kërkohet pëlqimi.

Po është marrë si e mirëqenë.

Faceapp pastaj e ndan të gjithë informacionin me atë që quan “bashkëpunëtorët” dhe “ofruesit e shërbimeve”, pastaj kompanitë e tjera në grupin rus ose palët e treta, për të “zhvilluar produkte dhe funksione të reja”, “monitoruar metrics”. Por nuk është e mundur të dihet se kush janë këta subjekte, me të cilët kompania shkëmben të dhëna. Ose për të cilin ai mund t’i shesë ose t’i transferojë ato.

I vetmi “konsensus” që ai kërkon, sapo të instalohet, është ai teknik, për të hyrë në imazhet dhe kamerën. Por kjo nuk është aspak një pëlqim eksplicit, më pak se kurrë i përshtatshëm për përpunimin (e mundshëm) të të dhënave biometrike “.

FaceApp ne Shqiperi – Të dhëna për të miturit

Kategoria e vetme për ata që mund të kërkojnë heqjen e fotove, është ajo e fëmijëve nën 13 vjeç, por vetëm “mbledhja ka ndodhur pa pëlqimin e prindërve”. “Por kur ju regjistroheni ose hyni, aplikacioni nuk ju pyet nëse jeni mbi moshën 13 – vëren Tarantino -. Dhe në çdo rast, Gdpr thotë se përpunimi i të dhënave për fëmijët nën moshën 16 vjeç është e ndaluar “.

Inteligjenca artificiale

Përshtypja është se grupi rus po arkivon një nga bazat më të pasura dhe më të pastra të fytyrave në botë për të trajnuar inteligjencën artificiale për njohjen e fytyrës, me procedura të paqarta. Vetëm krijimi i grupeve të të dhënave mjaft të mëdha dhe të strukturuara është një nga problemet që i godet ata që duan të trajnojnë rrjetet nervore dhe arkivi në serverët e Faceapp-it tregon përdorime shumë më komplekse dhe më të bezdisshme sesa një selfie me flokë të bardhë.

FaceApp ne Shqiperi tani eshte duke bere namin, por sa jemi te kujdesshem ne shqiptaret me privatesine Tone? Presim komentet tuaja….

Albani
I diplomuar në Inxhinieri në Itali, kam si pasion teknologjinë mobile duke u fokusuar më shumë te akserorët nga më të ndryshmit. Më pëlqen të shkruaj mbi informacionet e reja të botës teknologjike dhe prandaj krijova "ose.al - Shtëpia e teknologjisë".
http://www.ose.al